Codzienne gotowanie obiadów to jedna z tych czynności, które zajmują sporo czasu każdej pani domu – nie tylko samo ich wykonanie, ale też zaplanowanie jadłospisu na cały tydzień. Jak każda mama, chciałabym oczywiście, aby przygotowane przeze mnie posiłki były nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Ważne też jest dla mnie, abym nie musiała spędzić w kuchni połowy dnia. Czy gotowanie na parze to warta uwagi alternatywa?
Okazuje się, że możliwe jest spełnienie wszystkich tych warunków dzięki genialnemu urządzeniu jakim jest parowar. Gotowanie na parze ma naprawdę bardzo wiele zalet. Oto one:
1. Zdrowie
W trakcie gotowania na parze jedzenie zachowuje więcej witamin i minerałów niż podczas tradycyjnego – w wodzie, smażenia czy duszenia. Co więcej, potrawy przygotowywane w ten sposób są dużo bardziej lekkostrawne i mniej kaloryczne, ponieważ nie nasiąkają tłuszczem. Naprawdę warto wprowadzić je do naszego codziennego menu. O ich wysokich wartościach odżywczych świadczy fakt, że polecane są one nie tylko osobom dbającym o linię, ale także mamom karmiącym piersią a nawet maluszkom od czwartego miesiąca życia.
2. Estetyka i smak
Korzystanie z parowaru sprawia, że jedzenie zachowuje wilgoć, a warzywa nie rozpadają się i nie blakną, więc marchewka i groszek na naszym talerzu mają piękne, intensywne kolory, co zdecydowanie doceniają moje dzieci, jest szansa, że twoim też się to spodoba. Potrawy gotowane na parze są równie smaczne co te przygotowywane w sposób, do którego przywykłaś. Para wodna świetnie podkreśla naturalny smak ryżu, zwłaszcza basmati i jaśminowego.
Do jedzenia warzyw przekonuje wielu kucharzy – na czele z samym Karolem Okrasą.
3. Szybkość
Oszczędność czasu to ogromna zaleta gotowania na parze. Pełnowartościowy posiłek można przygotować nawet w mniej niż trzydzieści minut, zwłaszcza, jeśli korzystamy z dobrego jakościowo urządzenia. Zainwestuj w parowar przynajmniej dwu- a jeszcze lepiej trzy-poziomowy, co pozwoli gotować jednocześnie np. mięso, ryż i warzywa.
4. Oszczędność
Ten sposób przygotowywania potraw pozwala oszczędzać nie tylko czas, ale też pieniądze. Proces gotowania jest szybszy, więc zużywamy mniej prądu. Co więcej, w związku z tym, że gotujemy w tak zwanym systemie kominowym (czyli na dwóch lub trzech poziomach jednocześnie) potrzebujemy energii elektrycznej lub gazu do ogrzania tylko jednego garnka.
5. Łatwość
Nie musisz się martwić, czy będziesz potrafiła gotować w ten sposób. Jest to naprawdę proste i poradzi sobie z tym każda, nawet początkująca pani domu. W parowarze można przygotować właściwie każdy rodzaj mięsa, ryb, makaronu i warzyw. Internet dostarcza dziesiątków nieskomplikowanych przepisów z wykorzystaniem łatwo dostępnych produktów. Kolejną zaletą jest fakt, że w parowarze najzwyczajniej w świecie nie jest możliwe przypalenie czegokolwiek i nic nigdy nie wykipi.